Nörogastroenteroloji

Enterik sinir sistemi (ENS) “ikinci beyin ” veya “bağırsak beyin”olarak bilinir. Çünkü beyin ve omurilik, merkezi sinir sisteminden (CNS) bağımsız olarak çalışabilir.”

Enterik Sinir Sistemi (ENS), otonom sinir sisteminin ana bölümlerinden biridir ve gastrointestinal (sindirim sistemi ile ilgili) sistemi kontrol eden ağ benzeri nöronlardan oluşur.Beynin haricinde, insan vücudunda bulunan en büyük nöron topluluğuna sahiptir ve hattâ Merkezi Sinir Sistemi’den (CNS) önce evrimleşmiş olabileceğini gösteren kanıtlardan dolayı “ilk beyin” olarak da adlandırılmaktadır.

İkinci beynin geniş ve daha kapsamlı uygulamalarına yönelik son araştırmalar, bağırsak nöromüsküler fonksiyonunda anormalliklerin ve karmaşık beyin-bağırsak etkileşimlerini çalışan, “Nörogastroenteroloji Alanı” diye yeni bir alan tanıtırlar. Bu alanda keşfedilecek çok şey olmasına rağmen, bilim insanları şu anda Enterik Sinir Sisteminin (ENS), vücuttaki serotoninin % 95’i gibi, insan vücudunun bir çok nörotransmitterinden sorumlu olduğunu bilmekte.

Son zamanlarda yapılan çalışmalar, ayrıca, beyin hasarı ve bağırsak hasarı arasında olağandışı, özel bir bağlantıya işaret etmektedir. Beyin ve bağırsak arasındaki beyin travması sonrası sistemik enfeksiyonların artan oranlarını açıklamaya ve yeni tedavi yaklaşımlarına olanak tanıyacak, beyin-bağırsak arasında güçlü iki yönlü bir etkileşim olduğunu göstermektedir.

İnsan vücudundaki ikinci beyninin etkilerinin kapsamı hakkında daha fazla bilgi verildiğinde, “gut feeling/bağırsak hissi-içgüdüsel duygu” ifadesi tamamen yeni bir anlam kazanmaya başlayabilir. Bu arada, “aç ve sinirli olma” durumlarını da artık biraz daha ciddiye almaya başlayabiliriz.

Geleceğin Tıbbına Hoş Geldiniz...