Diyabetik nöropatinin en sık görülen tipi periferik nöropatidir. Ayak, ayak parmakları, bacaklar, eller ve kollarda ağrı veya his kaybına neden olur.

Distal simetrik nöropati ya da sensorimotor nöropati de denilen periferik nöropati, kol ve bacaklardaki sinir hasarıdır. Ayak ve bacaklarınızın elleriniz ve kollarınızdan önce etkilenmesi daha muhtemeldir. Diyabetli birçok kişide doktorun not etmesi gereken nöropati işaretleri vardır, ancak kendileri belirti hissetmezler. Periferik nöropati belirtileri şunlar olabilir: Diabetik nöropatinin belirtileri etkilenen sinirlere, etkilenme şiddetine ve hastalığın süresine bağlı olarak değişiklik gösterir. Hastalığın başlangıcında ellerde, ayak uçlarında hafif uyuşma, karıncalanma, yanma, üşüme gibi belirtiler varken ilerlemiş vakalarda, şiddetli ağrılar, deride renk değişiklikleri, kaslarda erime gibi belirtiler eklenir. Daha ileri vakalarda diabetik otonomik nöropati denilen, mide barsak, kalp gibi iç organları da etkiliyen belirtiler görülmeye başlanır. Kalbe ait otonomik ve ağrı sinir liflerinin hasarı ile sessiz miyokard enfarktüsü denilen, hastanın farketmediği kalp krizleri de diyabetin seyri içinde karşılaşılabilen nadir durumlardan biri olur.

Diabetik nöropatide periferik sinir sistemi değişik şekillerde etkilenebilir. En sıklıkla el ve ayaklarda uçları tutan (distal), simetrik, hem duysal hem de motor sinirleri etkiliyen tipi görülür. Bunlar dışında yalnız bir siniri etkiliyen, birden çok tek siniri etkiliyen tipleri de görülebilir. Ayrıca kafa sinirlerinde de hasar oluşturabilir. Otonomik nöropati, ani tansiyon düşüklükleri (hipotansiyon) veya kalp ritm problemlerine yol açabilmesi ile en çekinilen tiplerinden biridir.

Diabetik nöropati, periferik sinir uzantılarının kılıf yapılarını tutabildiği gibi (miyelin kılıfı) doğrudan aksonu veya her ikisini birden etkiliyebilir. Bu etkilenmenin türü de hastalığın belirtilerinde değişikliğe neden olabilir.

Diabetik nöropatide görülebilen yakınma ve belirtiler:

  • El ve ayaklarda parmak uçlarından başlayarak uyuşma, yanma, karıncalanma, üşüme, iğnelenme
  • El ve ayak kaslarında erime
  • Bulantı, kusma, kabızlık, gece ishalleri
  • Ani ayağa kalkmalarda tansiyon düşmesine bağlı göz kararması, baygınlık hissi (ortostatik hipotansiyon)
  • İdrar tutmada güçlük (kaçırma veya yapamama)
  • Mesane sorunları
  • Erkekte sertleşme sorunları, kadınlarda cinsel disfonksiyonlar
  • Kilo kaybı

Diyabetik nöropatileri nasıl önleyebilirim?Nöropatiyi önlemenin en iyi yolu kan şekeri seviyesini mümkün olduğunca normal sınırlara yakın olarak düşük tutmakdır. Kan şekeri seviyesini korumak vücudunuzun tüm sinirlerini korur.

Geleceğin Tıbbına Hoş Geldiniz...